Europa legt doelstellingen op aan haar lidstaten. Uiteraard ook aan ons land. Uit onderzoek blijkt dat ons land nog ver van de gestelde doelstellingen verwijderd is en daarom heeft de overheid een wettelijk kader gecreëerd. Via het sociale netwerk van scholen, het verenigingsleven, het bedrijfsleven, enz. wordt het nu mogelijk gemaakt om zeer actief kleine apparaten in te zamelen. De wetgever heeft hieromtrent wel enkele duidelijke voorwaarden gesteld.
Een vereniging mag 2x per jaar een inzamelweek van 7 opeenvolgende kalenderdagen organiseren
Een vereniging zamelt klein ICT-materiaal in.
De ophaling moet uitgevoerd worden door een erkend bedrijf. (Recyca)
Klein ICT-materiaal is alom tegenwoordig. Elk gezin heeft heel wat kilo's oud of niet werkend elektrisch en elektronisch materiaal (AEEA) in huis liggen. Denk even na: hoeveel kabels, gsm's, adapters, onderdelen van computers, iPods, iPads, modems, routers, ... in het algemeen, heeft u zelf in allerlei lades, in de kast of op zolder liggen? Tellen we de hoeveelheden van alle Belgische gezinnen samen dan spreken we over een hallucinante hoeveelheid. Het gekke is dat die toestellen in onze lades blijven liggen. Vaak vele jaren. Dankzij het nieuwe wettelijke kader kunnen scholen en verenigingen nu actief helpen deze massa te verzamelen en in te leveren. Zo kunnen we er eindelijk voor zorgen dat deze producten worden ingezameld en de grondstoffen gerecupereerd.
Motiveer daarom uw leden om naast lege cartridges ook klein ICT in te zamelen en organiseer als vereniging twee inzamelweken 'ICT-materiaal' per jaar. Recyca beloont u er financieel voor.
Om de communicatie naar uw leden te vergemakkelijken stellen wij u promotools ter beschikking Indien u extra informatie wenst over het ophalen van afgedankt ICT-materiaal, kunt u mailen via backoffice@recyca.be of bel ons op +32 3 380 00 10. Wij zoeken graag samen met u naar de gepaste oplossing.